Canon Legria HF R28 – FullHD pentru buzunare mici [REVIEW]

de: Radu Neagu
11 08. 2011

A venit vacantaaaaa! Oups, vroiam sa spun concediul. A venit concediul, pentru unii dintre noi, adica…voi! Ce vroiam de fapt sa spun, lasati grijile deoparte si luati sotiile, copii, bunicii si/sau animalele de casa si evadati pentru o saptamana in locurile preferate. Ei bine asta inseamna cateva mii de poze care apoi vor salaslui pe unul din computerele de acasa timp de cativa ani pana cand va veti aduce aminte de ele si va veti face timp sa le aranjati si eventual sa postati cate ceva pe Facebook sau Picasa. Sunt insa de parere ca o serie de clipuri video sunt ceva mai pline de amintiri decat o imagine statica, si daca tot suntem in 2011 de ce sa nu filmam aceste clipuri in HD sau FullHD. Desigur, acum orice smartphone cu pretentii (aici nu ma refer doar la iPhone 4, pentru toti iubitorii de Apple) si orice camera foto putin mai rasarita poate face acest lucru. Raman insa la opinia ca o camera video este pentru filmat, un aparat foto pentru facut fotografii si un Smartphone pentru vorbit la telefon si internet.

Canon Legria HF R28 este produsul care il vom prezenta in acest articol in care vom incerca sa evidentiem atat plus-urile cat si minus-urile acestui aparat. Ei bine R28 nu este destinat filmarii nuntilor si botezurilor, cu toate ca nu cred ca nu s-ar descurca de minune si la acest lucru. Este in primul rand o camera video compacta, pentru familie, numai buna de folosit acasa sau in vacanta, acolo unde va recomand sa fugiti cat mai repede. Probabil ca ati observat prin magazine o multime de denumiri pentru noile camere video HD de la Canon, denumiri precum R26, R206, R20 si asa mai departe. Ei bine sunt in total 17 modele anul acesta iar R28 este cea cu un raport pret-caracteristici-performante cel mai bun. Am sa va spun si de ce. Diferentele dintre modele nu sunt mari, si se refera in primul rand la senzorul folosit, cantitatea de memorie interna, tipul si numarul de carduri SDHC/SDXC utilizate si optiuni pentru microfon sau nu.

[table id=86 /]

R28 este la prima vedere identica cu R26 sau R206, diferenta este ca R26 are 16GB memorie interna iar R206 nu are deloc memorie interna. R28 pe de alta parte detine 32 GB memorie interna si doua slot-uri pentru cardurile SDHC sau SDXC capacitatea totala suportata fiind mult peste necesitatile oricui. Putem insa sa avem un card SD pe care sa facem exclusiv fotografii si un altul cu o capacitate mai mare pentru backup pe partea de video. R28 ofera astfel cea mai buna posibilitate de upgrade. Senzorul cu care este echipata este unul de tip CMOS, 1/4.85 inci capabil sa capteze video la 1080/50i cu un bitrate impresionant de 24 Mbiti pe secunda. Zoom-ul optic este de 28X iar stabilizarea de imagine este una combinata, optica cu electronica, fapt ce duce la rezultate destul de bune atat timp cat filmarea se face cu un zoom minim. Senzorul folosit este ajutat si de o serie de tehnologii pe care le regasim de altfel pe majoritatea camerelor video de la Canon si nu numai. Canon HD Video Lens reprezinta setul de lentile create special pentru aceasta serie de camere video. Procesorul de imagine ce motorizeaza acest aparat este Digic DV 3, un procesor de generatie noua, mult mai rapid decat binecunoscutul Digic 2.

Touchscreen-ul care are dubla functie, de vizualizare a imaginilor si de input pentru setarile camerei este unul generos de 3 inchi in diagonala si are o rezolutie de 230.ooo pixeli. Calitatea imaginii vizionata pe acesta este destul de buna si compenseaza pe de alta parte lipsa viewfinder-ului optic sau electronic. Am observat cu parere de rau lipsa conectorului de microfon insa am realizat ca probabil 2 procente din cei care cauta o camera de genul acesta vor folosi o data un microfon extern. Am ramas suprins sa aflu insa ca poti monitoriza nivelul audio inregistrat de microfonul camerei prin intermediul mufei de 3.5 inci de tip jack care are ca rol principal de iesire pentru semnal audio video.

Noua serie aduce cu ea si o serie de modificari mai importante cum ar fi bateria. Aceasta este inca interschimbabila insa nu mai este compatibila decat cu cea din noua serie. Este inclusa in camera acum, la fel ca si la aparatele foto si are bineinteles o autonomie ceva mai redusa, aproximativ 85 de minute de filmare. Sincer nu sunt prea incantat de aceasta optiune si stiu ca nici unii dintre dintre cei care mai detin o camera video putin mai veche sunt de aceeasi parere ca si mine, pentru ca nu vor mai putea folosi acumulatorii cu capacitate extra si nici nu vor putea achizitiona altii. Probabil ca asta este decizia Canon de separa cat mai mult segmentele de utilizatori, ai nevoie de optiuni in plus ca microfon extern sau acumulator cu capacitate mare, esti obligat sa te orientezi catre un model mai performant si implicit mai scump. Pentru utilizatorii casnici la care durata de filmare nu depaseste o ora este insa suficient. Oricum si la o ora de filmare trebuie sa fii echipat cu un trepied, altfel nu poti face fata oboselii mainii.

Pachetul de accesorii este complet, acesta include pe langa cablul USB pentru transfer, softul de conversie si drivere, baterie, incarcator (acumulatorul se incarca direct in camera, fapt ce permite filmarea si in timpul incarcarii acestuia) cablul pentru iesire audio-video si un cablu HDMI pentru conectarea direct la un TV LCD sau monitor de PC.

Am explicat destul de bine sper conectica si functionalitatea camerei, sa trecem acum la performantele acesteia. Am folosit-o timp de cateva saptamai pentru diverse filmari atat personale cat si pentru site si am reusit sa imi fac o parere ceva mai completa despre minus-urile acesteia. Consider ca este mai important sa le evidentiez pe acestea pentru a face diferenta fata de alte modele.

In primul rand Stabilizarea cu care se mandreste Canon nu isi face traba atat de bine precum ma asteptam. Filmarea care arata bine este doar cea realizata fara zoom. Pentru imaginile preluate cu zoom este absolut necesar un trepied, si acela cat mai stabil avand in vedere greutatea foarte redusa a aparatului.

Al element cu care nu m-am inteles deloc este butonul de pornire si oprire al inregistrarii. Acesta este situat pe partea din spate a camerei, acolo unde la modelele vechi era bateria, chiar pe centru. La prima vedere pare usor de apasat, dupa ce am folosit-o putin am ajuns la concluzia ca este prea usor de apasat, mult prea usor. Am reusit sa filmez de cateva ori interiorul rucsacului pentru ca am apasat din greseala acel buton dupa ce am terminat filmarea propriu zisa. Este deci necesar sa o inchideti complet de fiecare data pentru a evita astfel de situatii.

Imaginile sunt clare si naturale, mai naturale chiar decat la camerele Sony care precum bine stiti multi dintre voi au tendinta de a accentua prea tare coloritul imaginii. Asta se intampla doar la lumina naturala, la exterior, sau la lumina foarte puternica la interior. In ultimul caz insa am observat o serie de aberatii de culoare putin deranjante. Imaginile preluate in alte situatii se pot regla cu ajutorul unui software mai mult sau mai putin profesional, cantitatea de informatie preluata la 24 Mbiti pe secunda fiind destul de mare. Atentie insa aici la corectiile automate care le va face camera la lumina slaba, corectii care pot distruge finetea imaginii.

Exista zgomot destul de mare, in ambele situatii de filmare, insa acesta este riscul unei camere video de buget. Probabil daca nu aveam ocazia sa lucrez cu camere profesionale atunci nu observam acest lucru. Zgomotul apare insa la toata seria de camere video destinate amatorilor, de la toti producatorii. Nu este un lucru care deranjeaza atat de mult un ochi neantrenat.

Pretul este situat sub nivelul de 2000 lei astfel pot sa spun ca este o alegere destul de inspirata pentru cine doreste sa isi filmeze aventurile in vacanta, sau concediu….

Adevarul este ca este cea mai user friendly camera cu care am umblat pana acum.